Емоджи като език?

ЕмоджиВсичко започна с двоеточие и скоба. Тук-таме точка и запетая, или някое друго тире. И така, малко по малко, различните комбинации започнаха да се множат, и до ден-днешен нови и нови се появяват, представящи различни емоции, действия, дори цели събития!

Да благодарим на Япония, родината на емоджи 🙂

В края на 90-те, Шигетака Курита създаде първите 172 емотикони, всяка по 12х12 пиксела. Идеята зад емоджи бе да улеснят електронната комуникация – със същата цел ги използваме и до днес, почти две десетилетия по-късно. До този момент съществуват над 1800 емоджи – с такава колекция бихме могли да напишем цяла книга! Или пък да преведем?

Да, да преведем!

Емоджи книга

От 29 май 2016г., в itunes вече можем да намерим първия емоджи превод на най-превежданата книга – Библията. Преводът е озаглавен „Bible Emoji:Scripture 4 Millenials“ и се състои от над 3000 страници запълнени с емоджи, сред които ще видим ангели, звезди, дори горящи храсти. Авторът предпочита да остане анонимен, но намеренията зад труда му не са. Всепризнат факт е, че Библията е една от най-сложните книги и този нов и по-достъпен превод има за цел да предизвика интерес у младите хора към свещения текст.

Друг подобен случай е емоджи преводът на романа на Херман Мелвил „Моби Дик”. С помощта на кампания за набиране на средства в Кикстартър, през 2015 г. на пазара излезе „Емоджи Дик”, достъпен както в електронен формат, така и в книжен, с меки или твърди корици.

Причините да използваме емоджи може да са всякакви – пестене на време, предаване на сарказъм или флирт, и т.н. Неоспорим факт е, обаче, че все повече и повече навлизат в ежедневието ни.

Направете си следния експеримент: отворете фейсбук (или туитър, инстаграм, др.) и скролнете с мишката си три пъти. Видяхте ли емоджи през тези три скрола? Отговорът най-вероятно ще бъде положителен. 🙂

Употребата на емоджи е еволюирала до такава степен, че вече бихме могли да ги използваме като универсален език. Разбира се, не всеки би се съгласил с това наименование, тъй като все още могат да се открият пропуски в емоджи лексикона. Факт е, обаче, че почти във всяка онлайн платформа можем да наблюдаваме употребата им, при това във всякакви езици.

Compass98.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: