„Не оставяйте бакшиш в Япония“ и други правила на международния туристически етикет

Сайтът Love Home Swap, предлагащ на всички желаещи да си разменят домовете по време на отпуската си, публикува ръководство за поведението в различните страни, за да могат пътешествениците да избегнат всевъзможни кофузни ситуации, когато посещават различни страни.

Не оставяйте бакшиш в японските заведения
Не оставяйте бакшиш в японските заведения

Например, авторите на статията съветват туристите да не свиркат в Русия — оказваа се, че не всички знаят, това се счита, че предизвиква нещастие. Също така съветват да не се подаряват на японците девет неща наведнъж (това е нещастно за тях число) и да не се оставят в заведенията бакшиши: това може да бъде възприето като оскърбление.

В Камбоджа и Ирак в никакъв случай не си показвайте оголени стъпалата: това е неприлично. А в Бангладеш не бива да се сочи към човек с пръст, по-добре да се използва цялата длан. Във Виетнам подарък се приема с две ръце. Почивайки в Тайланд не се докосвайте до главите на местните хора, даже до малките деца, а най-важното – не оскърбявайте кралското семейство, ако не искате да прекарате отпуската си зад решетките. В Сингапур, авторите на статията съветват да не дъвчите дъвка на обществени места – това е забранено.

Отделна група препоръки се отнасят за храненето в различните страни. Във Венецуела не е прието да се идва на обяд навреме. В Южна Корея първи започват да опитват от трапезата най-възрастните. А в Тайван, като комплимент към готвача трябва да се уригнете, уверява Love Home Swap.

Мария Пушкова, Вокруг Света

Превод от руски език: Гияс Гулиев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: